הערכה שנתית 2024 – מצב העם היהודי בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר

הדו"ח השנתי בחן את השלכות המלחמה על החברה הישראלית ועל הקהילות היהודיות ברחבי העולם.

ראש הפרויקט: יעקב כץ. 

 

הערכה שנתית 2024 – מצב העם היהודי בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר

בעקבות התקפת חמאס על ישראל ב־7 באוקטובר 2023 והמלחמה שפרצה בעקבותיה חלה עלייה ניכרת בדיונים ברשתות החברתיות בנושא ישראל, חמאס והפלסטינים. פרק זה מציג את תמונת הפעילות הקשורה בדיונים אלו, בהובלת ראשי מדינות בעולם שיש להם מספר העוקבים הגדול ביותר ברשת החברתית ״אקס״ (״טוויטר״ לשעבר). הניתוח מבוסס על 35,923 ציוצים בחשבונות האקס של 34 ראשי מדינות במשך ארבעה חודשים רצופים, בין מרץ 2023 ליולי 2024. מעטים מהם התייחסו למלחמה בין ישראל לחמאס.

מדדי המפתח שקבענו לעצמנו היו אלה:

  • מספר הציוצים על ישראל.
  • מספר הלחיצות על ״אהבתי״ (״like״) בתגובה לציוץ.
  • היחס בין מספר הציוצים המזכירים בדבריהם רק ״חטופים״ למספר הציוצים המזכירים רק ״הפסקת אש״.
  • היחס בין מספר הציוצים המזכירים רק ״ישראל״ או ״ישראלים״ למספר הציוצים המזכירים רק ״פלסטינים״.

בחינת ארבעת מדדי המפתח לעיל שופכת אור על דינמיקת השימוש שעושים ראשי מדינות ברחבי העולם בפלטפורמת אקס ככלי לביטוי מדיניות.

ניתוח הנתונים שהתקבלו חושף עלייה חדה בפעילות ברשת אקס ומראה עד כמה תשומת הלב העולמית מופנית לעיסוק במלחמה שבין ישראל לחמאס. הנתונים מציגים את נקודות המוקד השונות של הדיון ומלמד על המגמות הנפרדות המסתמנות בכל מה שקשור לסוגיות החטופים, הפסקת האש האפשרית וההשלכות הגאו־פוליטיות הרחבות יותר של המלחמה. הנתונים גם מזמנים נקודת מבט ייחודית לצורך הבנת ההשפעה של האירועים על הצהרות פומביות של ראשי מדינות ומספקים תובנות בעניין הדפוסים והנושאים הדומיננטיים ברשתות החברתיות מאז מתקפת 7 באוקטובר.

להלן שבעת ראשי המדינות שמספר העוקבים שלהם ברשת אקס הוא הגדול ביותר ואשר הציוצים הפופולריים ביותר שלהם מזכירים את ישראל. הנתונים מלמדים גם על שיעור השינוי במספר הציוצים שעניינם ישראל וחמאס. לדוגמה, בין 1 במרץ ל־7 באוקטובר 2023 צייץ נשיא ארצות הברית ג’ו ביידן על ישראל 6 פעמים לכל 1,000 ציוצים. לאחר 7 באוקטובר, לעומת זאת, עלה המספר ל־6 פעמים לכל 100 ציוצים, שינוי של 882% + בקירוב, בד בבד עם עלייה ברורה אצלו במספר הציוצים על ישראל (76).

השוואה בין כל ראשי המדינות מגלה הבדלים משמעותיים ביחס שלהם לישראל. ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ׳ס הוא ראש המדינה היחיד שצייץ יותר על הפלסטינים מאשר על ישראל, ועל כל ציוץ שהוא פרסם על החטופים הוא פרסם ציוץ הקורא להפסקת אש. לא מפתיע, אם כן, שהציוץ הפופולרי ביותר שלו המזכיר את ישראל מכריז על ההכרה הרשמית של ספרד בפלסטין.

ראש ממשלת איטליה ג’ורג’ה מלוני הפחיתה לאחר 7 באוקטובר את מספר הציוצים שלה המזכירים את ישראל; היא צייצה בנושא ישראל רק 4 פעמים, אך בלי להזכיר את החטופים.

ראש ממשלת בריטניה לשעבר רישי סונאק נכלל כאן אף שכבר אינו ראש הממשלה בשעת כתיבת הדברים (סוף יולי 2024), מפני ששימש בתפקיד במהלך התקופה שנבדקה. נתוני הציוצים שלו מלמדים על מחויבות חזקה שלו לתמיכה בישראל, על כל פנים רטורית. הוא לא שילב את הביטוי ״הפסקת אש״ אף לא באחד מהציוצים שלו, ובעת שביקר בישראל כשבועיים לאחר המתקפה, ב-19 באוקטובר, הוא צייץ ״סולידריות״ בעברית.

הציוץ הפופולרי ביותר של ראש ממשלת קנדה ג׳סטין טרודו על ישראל, אף שאינו נחשב הידיד הקרוב ביותר שלה בזירה הבינלאומית, פורסם ברקע הפגנות התמיכה בחמאס שהתקיימו בקנדה לאחר מתקפת 7 באוקטובר. בקרב קבוצה זו של ראשי מדינה שבחנּו, אצל טרודו נרשמה העלייה הגדולה ביותר במספר הציוצים על ישראל – מ־2 ציוצים בין מרץ ל־7 באוקטובר 2023 ל־120 ציוצים בין 7 באוקטובר 2023 ליולי 2024. טרודו גם פרסם מספר גדול מאוד של ציוצים בעניין החטופים ונמנע מקריאה להפסקת אש ללא תנאים.

הציוץ הפופולרי ביותר של נשיא צרפת עמנואל מקרון בנושא ישראל הביע ״תרעומת״ על ההתקפה הישראלית ברפיח (מאי 2024) וקרא להפסקת אש מיידית. בשבועות שלאחר מתקפת 7 באוקטובר אימץ מקרון ב״אקס״ עמדה נחושה נגד חמאס. בין 7 באוקטובר ל־15 בדצמבר 2023 הוא הזכיר את חמאס ב־15 ציוצים, לעומת 3 פעמים בלבד בין 15 בדצמבר 2023 ליולי 2024.

הציוצים של הנשיא ג׳ו ביידן ושל סגנית הנשיא קמלה האריס הציגו תמיכה רבה בישראל והתמקדו בעיקר בסוגיית החטופים, יותר מאשר בקריאות להפסקת אש. הציוצים הפופולריים ביותר של שניהם בנושא ישראל ציינו את יחסי ארצות הברית וישראל ואת התמיכה הביטחונית האמריקאית בישראל.
בשולי הדברים נעיר כי בשל טבען של הרשתות החברתיות, הציוץ הפופולרי ביותר של ראש מדינה כלשהו בנושא ישראל לא בהכרח מייצג את הקונצנזוס, אם יש כזה בנמצא, בקרב עוקביו, אלא יותר את מידת הווירליות של הציוץ.

הקודםהבא