את עוצמת הקשר בין ישראל לתפוצות אפשר למדוד בשתי דרכים נבדלות המשלימות זו את זו לתמונה מקיפה של יחסי ישראל והתפוצות. דרך אחת היא באמצעות סקרים הבוחנים עמדות של יהודים בישראל ובתפוצות. הדרך השנייה היא באמצעות בחינת ההתנהגות של יהודים. בהתבסס על הנתונים המוצגים בפרק זה אפשר לקבוע כי בעקבות מתקפת חמאס על ישראל ב־7 באוקטובר 2023 התעצם הקשר בין ישראל לבין יהדות התפוצות.
עמדות: תפוצות
סקר שערך הוועד היהודי־אמריקאי (The American Jewish Committee) בחודשים מרץ-אפריל 2024 בחן את הקשר בין יהודים בארצות הברית לבין ישראל בהשפעת מתקפת 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיה. הסקר מלמד שבעקבות האירועים חל שינוי חיובי בעמדותיהם של יהודים בארצות הברית כלפי ישראל: 45% מן היהודים השיבו כי בהשוואה לתקופה שלפני 7 באוקטובר הם מרגישים מחוברים יותר לישראל.
הסקר שופך אור גם על הקשר שבין חינוך על ישראל לבין הקשר לישראל: יותר מ־1 מכל 5 יהודים אמריקאים (22%) אמרו שהם לא קיבלו במערכת החינוך, מגן הילדים ועד כיתה י"ב, שום חינוך פורמלי על ישראל. מתוך מי שדיווחו על היעדר חינוך על ישראל בכל שנות הלימודים רק 35% אמרו שהם מרגישים מחוברים יותר לישראל בעקבות מתקפת 7 באוקטובר. לעומתם, מקרב מי שאפיינו את החינוך שלהם על ישראל כחזק, 62% אמרו שהם מרגישים מחוברים יותר לישראל מאז המתקפה.
"מדד קול העם היהודי" של המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) עוקב אף הוא אחר השפעת מתקפת 7 באוקטובר על עמדותיהם של יהודים בתפוצות כלפי ישראל. מתוצאות הסקר האחרון שפורסם (יוני 2024) עולה כי שיעור גדול מהיהודים משתתפי הסקר דיווחו על התחזקות הקשר שלהם לישראל בעקבות אירועי 7 באוקטובר. מתוך המשיבים לסקר, 38% אמרו שאירועי 7 באוקטובר הגדילו את הסיכוי שהם יבקרו בישראל, לעומת 15% שאמרו כי האירועים הקטינו את הסיכוי שהם יעשו זאת. הרצון לבקר בישראל בעקבות אירועי 7 באוקטובר התגבר לא רק אצל משיבים שכבר ביקרו בישראל, אלא גם בקרב משיבים שלא ביקרו בישראל מעולם.
מדד קול העם היהודי מראה גם כי כ־72% מהמשיבים לסקר העידו כי מתקפת 7 באוקטובר והאירועים שהתרחשו בעקבותיה גרמו להם לתרום לארגונים בישראל יותר ממה שהם תרמו בעבר. גם ממצא זה מעיד על התחזקות הקשר בין ישראל ליהודי התפוצות.
עמדות: ישראלים כלפי התפוצות
מדד הקרבה ליהדות התפוצות שפרסם משרד התפוצות באפריל 2024 משקף את הלך הרוח בחברה הישראלית בנוגע לטיב הקשר והחיבור בין ישראל ליהדות התפוצות. בשונה משנים קודמות שבהן פורסם המדד, השנה נוספו גם שאלות על השינוי בעמדות של ישראלים כלפי יהדות התפוצות בעקבות מתקפת 7 באוקטובר.
מן הסקר עולה כי הקשר בין יהודים בישראל ובין יהודים בתפוצות התחזק בעקבות אירועי 7 באוקטובר. תובנה זו עולה מן השאלות שנשאלו ישראלים על תחושותיהם כלפי היהודים בתפוצות: 67% מהמשיבים הסכימו במידה רבה עם ההיגד “אני מרגיש שיהודי התפוצות הם אחים שלי”, עלייה מובהקת של 4.2% לעומת ינואר 2023; 76% מהמשיבים השיבו ש"ליהודי התפוצות וליהודים בישראל יש גורל משותף למרות שהם חיים במדינות שונות", עלייה מובהקת של 6.6% לעומת ינואר 2023.
בחלוקה לרמת דתיוּת מתברר, בשתי השאלות, כי העלייה בתחושת הקשר עם יהודי התפוצות נובעת בעיקר מעלייה גדולה בתחושה כזו בקרב הישראלים החילונים. אשר לשאלה על אחווה – נצפתה עלייה של 10% בקרב החילונים. בשאלה על גורל משותף נצפתה אצל החילונים עלייה של 15%.
ממצא מסקרן שעולה מסקר משרד התפוצות הוא שאף ש־95% מן המשיבים מצפים מיהודי התפוצות לפעול למען ישראל במלחמה, 54% סבורים שמצב המלחמה הנוכחי אינו מחייב כרגע התייחסות מיוחדת ליהודי התפוצות, ו־24% סבורים שאין להפנות משאבים ליהודי התפוצות בזמן מלחמה. רק 23% סבורים שמצב המלחמה הנוכחי מחייב השקעה רבה יותר מצד ישראל ביהדות התפוצות.
התנהגות: יהדות התפוצות
כדי לאמוד את עוצמת הקשר בין יהודי התפוצות ובין ישראל לאחר מתקפת 7 באוקטובר ולנוכח המלחמה שפרצה בעקבותיה יש לבחון גם שינויים בדפוסי ההתנהגות של יהודים בתפוצות כלפי ישראל. לשם כך בחרנו מדדים שיכולים לאפשר לאמוד את התנהגותם של יהודי התפוצות כלפי ישראל הלכה למעשה, ובפרט לנוכח מתקפת 7 באוקטובר.
אחד המדדים המאפשרים הערכה זו הוא התרומות הכספיות לישראל מחו"ל. התרומות של יהודי התפוצות לישראל בכלל, והפילנתרופיה היהודית־אמריקאית בפרט, היו, ועודן, אחד ממקורות התמיכה העיקריים במדינת ישראל ובמוסדותיה מאז היווסדה. התרומות של יהודי התפוצות הן אפוא כלי לשימור וחיזוק הקשרים בינם לבין מדינת ישראל, ועל כן הן שימשו אותנו ככלי מדידה גם בעבר. בחינה של דפוסי התרומות לישראל יכולה אפוא לגלות אם חל שינוי ביחסם של יהודי התפוצות לישראל, וביתר שאת לאחר אירועי 7 באוקטובר. כלומר, אם מתקפת 7 באוקטובר מבטאת רגע קריטי בקשר שבין ישראל ליהודי התפוצות, נְצַפה לראות עדויות לכך בדפוסי התרומות לישראל מהיהודים בחו"ל.
נתוני התרומות שהשתמשנו בהם התקבלו מפלטפורמת גיוס התרומות הדיגיטלית JGive, והללו אפשרו לנו להתחקות אחר תרומות קטנות של אנשים פרטיים. JGive היא פלטפורמה אינטרנטית ישראלית למימון המונים המקדמת תרומות מכל העולם לעמותות בישראל שברשותן אישור ניהול תקין. הפלטפורמה מאגדת כ־8,300 עמותות שגייסו, במצטבר, מעל 500 מיליון שקלים עבור מעל ל־20 אלף פרויקטים. הנתונים התקבלו עבור השנים 2023-2016. במשך תקופה זו ניתנו מעל ל־1.5 מיליון תרומות באמצעות הפלטפורמה; בשנת 2023 לבדה נרשמו מעל ל־472 אלף תרומות.
הגישה לנתונים של JGive מאפשרת זווית ראייה ייחודית ומפורטת בבואנו לבחון דפוסי תרומה של יהודים בתפוצות לעומת נתונים מצטברים. הנתונים שנעשה בהם שימוש בבדיקה זו מאפשרים להתחקות אחר מועד התרומה המדויק של כל תרומה ויעד התרומה, והם מזהים אנונימית כל תורם ותורמת.
ניתוח הנתונים מפלטפורמת התרומות JGive מלמד כי למתקפת 7 באוקטובר הייתה השפעה גדולה על דפוסי התרומות של יהודי התפוצות לישראל. כך, בקרב תורמים מהתפוצות נרשמה עלייה חדה מאוד במספר התרומות והתורמים ובסך כל התרומות בעקבות המתקפה: בחודשים אוגוסט-דצמבר 2023 נרשמה קפיצה גדולה לאחר 7 באוקטובר הן במספר התרומות היומיות מחו"ל לעמותות ישראליות והן בסכומים שנתרמו כל יום מחו"ל לעמותת ישראליות; ואף שמספר התרומות וסכום התרומות התמתנו לאחר פרק זמן מסוים, בכל התקופה שלאחר אירועי 7 באוקטובר היו גם מספר התרומות וגם סכום התרומות גבוהים בהרבה מאלו שבתקופה שקדמה לאירועים.
בדקנו גם את מספר התורמים החדשים מחו"ל, בכל יום, מאוגוסט ועד דצמבר 2023. תורמים חדשים מוגדרים תורמים אשר ביצעו את התרומה הראשונה שלהם בפלטפורמת JGive. מתברר, אם כן, כי בעקבות אירועי 7 באוקטובר בחרו הרבה מאוד אנשים לתרום בפעם הראשונה, ותורמים אלה תרמו במצטבר סכומים גדולים. כלומר, מתקפת 7 באוקטובר גרמה לאנשים שלא תרמו בעבר לעמותות בישראל לתרום בפעם הראשונה.
הממצאים מלמדים אפוא על גידול במעורבות ובתמיכה של יהדות התפוצות בישראל בעקבות המתקפה והמלחמה שבאה בעקבותיה.
התובנות העולות מניתוח של תרומות קטנות בפלטפורמת JGive מקבלות חיזוק ממיפוי התרומות של יהודי התפוצות במהלך המלחמה שפורסם במסגרת "שבוע התפוצות" (שבוע המתמקד בחיזוק הקשר של ישראל עם יהדות התפוצות). הסקירה בחנה מעל ל־800 מקורות ברחבי האינטרנט: אתרי ארגונים, דוחות, כתבות ודיווחים במקורות גלויים. נבחנו גם התרומות שהתקבלו ב־350 ארגונים בישראל. הסקירה העלתה כי התמיכה של יהדות התפוצות לאחר מתקפת 7 באוקטובר הייתה מהותית ונחלקה לשלושה: תמיכה כלכלית, תמיכה וסיוע באמצעות מתנדבים ותמיכה בתחום ההסברה.
מאז מתקפת 7 באוקטובר ועד לפברואר 2024 תרמו יהודים מהתפוצות לגופים בישראל כ־1.41 מיליארד דולר (כלומר, כ־5.11 מיליארד שקלים). כמחצית מן הסכום תרמו הפדרציות היהודיות בצפון אמריקה (JFNA), לצד תרומות עצמיות לארגונים ישראליים מהפדרציות היהודיות בצפון אמריקה והשתתפות בקמפיינים למימון המונים של עמותות ישראליות כגון "איחוד הצלה". הניתוח מלמד גם על תמיכה כלכלית גבוהה בתחום האג"ח הממשלתי: עד פברואר 2024 גייס הארגון "בונדס ישראל" (Israel Bonds) סכום של כ־1.7 מיליארד דולר של אג"ח ישראליות. מדובר בהשקעה בהיקף נרחב בפרק זמן קצר במציאות שבה ריביות האג"ח הישראליות נמוכות יחסית בהשוואה לנתוני עבר ואטרקטיביות פחות בשל האלטרנטיבות להון שזמינות למשקיעים בסביבת הריבית הנוכחית בארצות הברית.
באשר להתנדבות – הסקירה מעלה כי מאז פרוץ המלחמה הגיעו לישראל כ־58 אלף מתנדבות ומתנדבים מהתפוצות במשלחות התנדבות לחקלאות, לתעשייה ולעבודה עם אזרחים שפונו מבתיהם. מבחינת סדרי הגודל, מדובר במספר מתנדבים חריג במיוחד המעיד על התגייסות רחבה של יהודי התפוצות לטובת ישראל. כך למשל, הארגון "שר־אל", העוסק בהבאת יהודים מהתפוצות להתנדבות בצה"ל, דיווח כי מספר המתנדבים שהגיעו לישראל מתחילת המלחמה ועד לסוף פברואר 2024 היה גבוה פי שישה ממספר המתנדבים השנתי הממוצע.
ובעניין התמיכה ההסברתית – מאז פרוץ המלחמה הובילו הקהילות והארגונים היהודיים אלפי פעילויות שמטרתן לעצב דעת קהל פרו־ישראלית, לגנות את חמאס, לקרוא לשחרור החטופות והחטופים ולהיאבק באנטישמיות. נצפו פעילויות ברחבי העולם כגון עצרות, הפגנות, פעילות בקמפוסים, קמפיינים, שיתופים ברשתות החברתיות וראיונות לתקשורת. למעלה מ־110 אלף סטודנטים השתתפו באופן פעיל באירועים פרו־ישראליים, בכללם בצעדת ההזדהות הגדולה שהתקיימה בוושינגטון ובלמעלה מ־200 קמפוסים ברחבי ארצות הברית באמצעות הלל וחב"ד העולמית.
מאגר הנתונים שנבנה בידי מרכז ASH למשילות דמוקרטית וחדשנות שבאוניברסיטת הרווארד אוסף מידע ממקורות גלויים מאז אירועי 7 באוקטובר על אירועים והפגנות בארצות הברית בעד ונגד ישראל. הפיזור הגאוגרפי של האירועים וההפגנות התומכים בישראל נרחב, והוא מעיד על ההתגייסות של הקהילה היהודית במקומות רבים למען ישראל. הדבר משקף את קיומו של קשר חזק בין יהדות התפוצות לישראל.
סיכום
הנתונים שבידינו על העמדות וההתנהגות של יהודים בתפוצות בעקבות מתקפת 7 באוקטובר 2023 מלמדים על התעצמות הקשר בין יהדות התפוצות לישראל בכמה מדדים. באשר לעמדות היהודים בתפוצות, ניכר שמתקפת חמאס על ישראל הביאה אצלם לתחושת אחדות גורל וחיבור עם ישראל ולנכונות רבה לתרום לארגונים בישראל. תחושת החיבור הזו בעקבות אירועי 7 באוקטובר משתקפת גם בעמדות של ישראלים כלפי יהודי התפוצות. תחושת הקשר ליהודי התפוצות התחזקה בישראל בעיקר בקרב הציבור החילוני.
באשר לביטוי של העמדות הללו בהתנהגותם של יהודי התפוצות – מדידת התרומות של פרטים ושל ארגונים מראה כי פרוץ המלחמה הביא לגידול של ממש בתרומות של יהודים לישראל. מצב החירום הביטחוני היה נקודת מפנה בגישה לגיוס כספים ובתגובה המהירה והיעילה. הקשר החזק של יהדות התפוצות לישראל בא לידי ביטוי גם בארגון אירועים והפגנות תמיכה בישראל.