המכון למדיניות העם היהודי בודק מגמות בקרב יהודי ארה"ב (שהם כמעט ממחצית היהודים בעולם) על רקע המלחמה בישראל, והבחירות המתקרבות לנשיאות ארה"ב. המחקר מתבצע באמצעות פאנל "קול העם היהודי", המנתח את תשובות הנסקרים עפ"י הזרמים הפוליטיים והדתיים המרכזיים ביהדות ארה"ב.
תחושת הביטחון
מהנתונים עולה כי המלחמה בישראל משפיעה על תחושת הביטחון של רבים מיהודי ארה"ב – אשר השיבו שהם מרגישים "פחות בטוחים" או "מודאגים" מתחושת הביטחון האישי שלהם.
בקרב הקבוצות שנבדקות בסקר, ארבעה מכל חמישה יהודים בארה"ב חשים פגיעה בבטחון האישי שלהם, והשיבו שהם מרגישים פחות בטוחים או שהם מודאגים לגבי בטחונם, בגלל המלחמה בישראל.
יצויין כי גם בדו"ח ההערכה השנתית שפרסמנו לאחרונה עלה כי כמעט שליש מן ההורים היהודים בארה"ב ממליצים לילדיהם הסטודנטים להסתיר באוניברסיטה את זהותם היהודית.
מאז 7 באוקטובר התרבו גילויי אנטישמיות ברחבי העולם ונרשמו תקריות של תקיפת יהודים ברמה שכמוה לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה.
בהתאם, ניכרת עליה בלגיטימציה לקולות הקוראים לחרם על מדינת ישראל. אירועים אלה משפיעים על תחושות הביטחון.
הקשר לישראל
את הקשר לישראל בחנו במסגרת פאנל קול העם היהודי מספר פעמים מאז 7 באוקטובר אשתקד.
בהשוואה של שאלונים מהשנה החולפת ניתן לראות כי ביחס לתחילת המלחמה יהודים המשתייכים לקבוצות ה"שמרנים" וה"מרכז" חשים כיום תחושת קרבה כמעט זהה לישראל לזו שחשו בתחילת המלחמה (76%-85%), ואילו בקרב הקבוצות הליברליות ניכרת שחיקה בתחושת הקרבה לישראל מאז תחילת המלחמה.
בסקר האחרון שנערך 38% מקרב המשיבים המשתייכים לקבוצת ה"מאוד ליברלים" השיבו כי המלחמה מרחיקה אותם מישראל (זאת ביחס ל-29% מאותה קבוצה שהשיבו כך בחודש יולי).
בהתאם, אם בתחילת המלחמה לפני שנה השיבו כ-60% מהיהודים הליברלים (נוטים לליברלים או מאד ליברלים) שהמלחמה גורמת להם להרגיש קרובים יותר לישראל, כיום מספרים אלה פחתו ונשחקו (40% מהמאד ליברלים, ו-51% מהנוטים לליברלים).
לגיטימציה למלחמה:
הממצאים מגלים שחיקה בתמיכה בפעולות צה"ל בקרב היהודים המגדירים עצמם מאד ליברלים. מספר ה"מאוד ליברלים" שאמרו שפעולותיה של ישראל תוקפניות מדי עלה מ-51% בינואר ל-69% באוגוסט.
המשתתפים בפאנל נשאלו האם הם מסכימים עם הטענה שישראל מבצעת "רצח עם" בעזה. הממצאים הראו שרק מיעוט קטן בקרב הקבוצה המאוד ליבראלית, שאמנם גדל מעט בין יוני לאוגוסט (8%, 12% בהתאמה), סבור כך. לעומתם המשיבים בכל הקבוצות האחרות מלבד אחוז שולי, שוללים את הטענה הזו.
שתי מדינות?
רוב מוחלט בקרב היהודים המגדירים את עצמם "מאוד ליברלים" ומרבית ה"נוטים לליברלים" סבורים במידה כזו או אחרת, שהמלחמה חייבת ״להסתיים מיד״ (72%).
מרבית המגדירים את עצמם מרכז (44%) וקבוצות השמרנים (69%) לא הסכימו עם אמירה זו.
רוב מוחלט של ליברלים תומך (לגמרי או במידה מסויימת) במסלול ״לפתרון שתי מדינות״ לשני עמים (88% בקרב ה"מאד ליברלים" ו-69% בקרב ה"נוטים לליברלים").
מנגד, רוב מוחלט בקרב קבוצות המרכז והשמרנים מתנגד לרעיון זה (69% בקרב אנשי המרכז, 77% בקרב הנוטים לשמרנים, ו-94% בקרב המאד שמרנים).
חלוקה דומה אפשר למצוא גם כשמפלחים את הנתונים בין רפורמים וקונסרבטיבים מצד אחד, לבין אורתודוקסים וחרדים מצד שני.
התמיכה בישראל והבחירות בארה"ב
כמעט שליש מהיהודים ה"מאד ליברלים" (29% מהם) סבורים ש"ארה"ב תומכת בישראל יותר מדי".
בקרב היהודים השמרנים, 96% סבורים שארה"ב לא תומכת מספיק בישראל.
בקרב המצביעים הליברלים ישנו רוב ברור של משיבים (87%) הרואים בהאריס מועמדת ״פרו ישראלית״. לעומתם, היהודים השמרנים רואים את טראמפ כפרו ישראלי (91%).
יצויין, כי עפ"י הממצאים, 92% ממי שמגדירים עצמם "מאד ליברלים" יצביעו בוודאות להאריס, ו-80% מה"נוטים לליברלים".
בקרב היהודים השמרנים, 76% השיבו כי יצביעו בוודאות לטראמפ.
ציון נמוך להסברה הישראלית
במרוצת השנה נבחנו גם תפיסות היהודים בארה"ב לגבי ההסברה הלאומית של ישראל על רקע המלחמה.
ניתן לראות כי ביחס לתחילת המלחמה ישנה ירידה משמעותית בשיעור המשיבים שישראל עושה עבודה טובה בהעברת המסר שלה בסיפור המלחמה.
מאז חודש מאי, תשובותיהן של כלל הקבוצות נותרה כמעט זהה.
יותר ממחצית המשתתפים בסקר מכלל הקבוצות, למעט ה"מאוד שמרנים", סבורים כי מדינת ישראל עושה "עבודה רעה" או "רעה במידת מה" בהעברת המסר שלה בסיפור המלחמה.
ניתן לראות את אותה עמדה כפי שהיא משתקפת גם על פי חלוקה לזרמים דתיים. בקרב כלל הזרמים, מלבד החרדים, העמדה הרווחת היא כי ישראל עושה "עבודה רעה" או "רעה במידת מה" בהסברת הצד שלה במלחמה.
אופטימיות באשר לעתיד ישראל והיהודים
שיעור לא מבוטל ממשתתפי הפאנל היהודים בארה"ב (53%) מפגינים רמת ביטחון גבוהה ביכולות של ישראל לנצח את אויביה.
בהצגת הנתונים על פי חלוקה פוליטית, ניכר כי מרבית השמרנים ואנשי המרכז משוכנעים שישראל תנצח במלחמה (דירוג 5 מתוך 5), בעוד שבקרב הליברלים פחות ממחצית מהמשיבים סבורים כך.
ככול שנעים על הסקלה האידאולוגית מהכיוון הליברלי לכיוון השמרני – עולה רמת האופטימיות ביחס לעתידה של מדינת ישראל. מגמה דומה ניתן לראות גם בזרמים הדתיים – ככול שמתקדמים מהכיוון הליברלי לכיוון השמרני – עולה מידת האופטימיות ביחס לישראל. כך למשל, 59% ממי שמגדירים עצמם "מאד שמרנים" ו-56% מהיהודים החרדים השיבו שהם "מאד אופטימיים" לגבי עתיד ישראל, בעוד שבקרב הליברלים והרפורמים המספרים נמוכים בהרבה (10% – 15%).
**
נשיא המכון למדיניות העם היהודי (JPPI), פרופ' ידידיה שטרן:
"כפי שראינו בשורה של סקרים ומחקרים מטעמנו, בשנת 2024 חלה תמורה עמוקה, לרעה, במצבם של יהודי התפוצות, על רקע המלחמה בישראל שמשפיעה עד מאד על תחושת הבטחון של יהודים כמעט בכל מקום. המלחמה הביאה איתה גם גל מכוער של אנטישמיות במדינות רבות, שלא היה כמותו מאז תום מלחמת העולם השנייה, אבל בכך גם טמונה הזדמנות לקדם עליית יהודים לישראל.
המחקרים מוכיחים כי הקשר של יהודי ארה"ב, שהם הקהילה היהודית הגדולה ביותר בתפוצות, אמנם נותר חזק מאד לישראל, אך איננו מובן מאליו, ועל מקבלי ההחלטות בישראל להיות ערים לשחיקה המסויימת בקרב חוגי היהודים הליברליים בהקשר של התמיכה בישראל וההזדהות עמה. זו שחיקה שאין להקל בה ראש, ומחייבת פעולות מעשיות הן במישור ההסברה הלאומית, הן במישור הזהות היהודית".
**
המכון למדיניות העם היהודי (מיסודה של הסוכנות היהודית לא"י) עוסק במחקרים ובתכנון ארוך טווח, בקשר לכל לאתגרי העם היהודי והקהילות היהודיות בכל העולם, בראייה גלובאלית. פעילות המכון למדיניות העם היהודי מכוונת מעשה, ומדגישה במיוחד את זיהוי החלופות הזמינות, ניתוח של השפעתן על העתיד, והצגת המלצות מדיניות וסדר קדימויות אופרטיבי.