בשנים האחרונות חל גידול דרמטי במידת העניין במיפוי גנאלוגי. רשת האינטרנט מציעה כלים חדשים המאפשרים לאנשים לחקור את תולדות משפחתם ולשתף פעולה עם קרובים רחוקים בבניית אילנות יוחסין. במקביל, ההתקדמות במחקר הגנטי ובטכנולוגיית המחשב מאפשרות כיום לבצע מיפוי גנאלוגי ישירות לצרכן (DTC – direct-to-consumer) באמצעות בדיקות דנ"א במחירים השווים לכל נפש.
בין הגילויים הרבים שהתבררו לאלה שעשו שימוש בהתפתחות זו בטכנולוגיות המיפוי הגנאלוגי ונבדקו, עלתה גם אפשרות לקיומו של מוצא יהודי משותף. חברות העוסקות בביצוע בדיקות דנ"א ישירות לצרכן אף מתגאות בכך שהמוצר שלהן מסוגל "להסיק האם ובאיזו מידה אתם ממוצא יהודי"1 או לגלות "את אילן היוחסין היהודי שלכם".2
תוצאות בדיקות דנ"א הובילו רבים לחקירת שורשיהם היהודיים שהתגלו לאחרונה. התפתחויות אלו מציעות הזדמנויות מלהיבות להתחבּרות, מגעים קרובים וחיזוק הקשרים בקרב העם היהודי.
לדברי בנט גרינספן, נשיא ומנכ"ל חברת Family Tree DNA המובילה בתחום זה, יש כאלה שאף מחליטים להתגייר, אחרי שגילו כי אפשר שהדנ"א שלהם מרמז על מוצא יהודי.3 כבר ב-2005 הבחין ה"ניו יורק טיימס" כי כתוצאה מבדיקות דנ"א, "אימוץ היהדות הולך ומתפשט בחלקים מדרום-מערב ארה"ב", בקרב היספאנים המאמינים שהם צאצאיהם של האנוסים בספרד.4
זאת ועוד, הגנאלוגיה היהודית, ובמיוחד זו האשכנזית, עומדת כבר זמן רב במוקד העניין של מחקרים מדעיים רבים, שמטרתם היא לקבוע את מוצאה הגנאלוגי של יהדות אשכנז.
אף שרק קומץ אנשים מבינים במלואם את הביולוגיה, החישובים האלגוריתמיים ועקרונות ההסתברות שעליהם מושתתים המחקר המדעי ובדיקות הדנ"א לצרכנים, המחקרים עצמם זוכים לפרסום נרחב ומעלים שאלות בעייתיות בעלות השלכות פוליטיות רחבות, ואילו בדיקות הדנ"א לצרכן האינדיבידואלי עשויות לתרום לתחושת הזהוּת שלו.
מטרת מאמר זה היא להציג את הכלים הזמינים במרחב המקוון לביצוע מחקר גנאלוגי קונבנציונלי, את ההתקדמות במחקר גנטי, סוגי התוצאות המופקות מבדיקות דנ"א לצרכן, וההשלכות שעשויות להיות לכלים ולהתפתחויות הללו על העם היהודי, כגון:
- האם הכלים החדשים הללו משפיעים על מידת הקשר לעם היהודי?
- האם מודעוּת בקרב יהודים לעובדה – המבוססת באופן מדעי – שהם 'קרובים רחוקים' תוכל ליצור או לחזק את הסולידריות הקבוצתית שלהם?
- כיצד צריכה הקהילה היהודית להתייחס לאנשים שגילו לאחרונה את שורשיהם היהודיים?
- איך ההתפתחויות הללו משפיעות על האופן שבו נתפסת הזהות היהודית?
- האם ניתן להשתמש בכלים אלה לחיזוק זהותו היהודית של אדם, והאם הם יכולים להוליד צורות חדשות של מעורבות בקהילה היהודית?
- איך יוכל העם היהודי למנוע מבדיקות הדנ"א להפוך למנגנון שמעורר התנכרות?
המאמר מחולק לחמישה פרקים: סקירת ההתקדמויות והיישומים החדשים של המחקר הגנאלוגי ומדע הגנטיקה; איך ההתקדמויות הללו משפיעות על קבוצות שונות של אוכלוסיה לא-יהודית; הכלים המקוונים הקיימים למחקר גנאלוגי; דוגמה ספציפית לסוגי התוצאות המופקות מבדיקות דנ"א ישירות לצרכן; וההשלכות שיש להתקדמויות אלו על העם היהודי, הן ברמת הפרט והן ברמת הקולקטיב היהודי.