2016

הערכה שנתית 2016

הערכה שנתית 2016
5776

ראש פרויקט
ד"ר שלמה פישר

משתתפים:
חיה אקשטיין, אבינועם בר-יוסף, אבי גיל, רמי דניאל, ענבל הקמן, מיכאל הרצוג,
שלום סולומון ואלד, עינת וילף, סוזנה כהן-וייס, סיימון לוקסמברג, דוד לנדס,
דב מימון, נח סלפקוב, סטיבן פופר, דן פפרמן, עוזי רבהון, שמואל רוזנר, ג'ון רסקיי

עורכים:
רמי טל
בארי גלטמן

הערכה שנתית 2016

החודשים האחרונים מעצימים את סימני השאלה האסטרטגיים בפניהם ניצבת ישראל. המזה"ת מוסיף לגעוש. קורסות בו אבני בסיס של הַסֵּדֶר האזורי הישן, כאשר באופק לא מסתמן עדיין סדר אזורי חדש שבכוחו להבטיח יציבות כלשהי. גם הזירה הבינלאומית הרלוונטית למזה"ת ולחוסנה האסטרטגי של ישראל עוברת זעזועים משמעותיים ורחוקה מלהקרין יציבות. ישראל ניצבת בפני תמונה גיאופוליטית עתירה ב"חלקים נעים" המחזיקים השפעות הדדיות, ולכן יוצרים מגוון רחב של תרחישים שכול אחד מהם טומן בחובו אתגרים שונים ולעיתים סותרים עבור ישראל.
ביטוי בולט להיותה של ישראל בלבה של סערה ואי-בהירות אסטרטגית הוא הקיטוב הבוטה שרווח בפרשנות הניתנת להשפעת ההתפתחויות על חוסנה של ישראל. כשם שניתן למצוא תזות מנומקות מדוע מצבה האסטרטגי של ישראל קשה ומדאיג, כך גם ניתן למצוא טענות מלומדות לא פחות, ועל פיהן מעולם לא היה מצבה האסטרטגי של ישראל טוב יותר. ההכרעות המתקבלות בירושלים, ובכללן כמובן גם החלטות שלא להכריע, יכולות להשפיע רק על חלק מוגבל מן התמונה האסטרטגית הכוללת, אך גם החלטות אלה עשויות להיות הרות גורל מבחינתה של ישראל ושל העם היהודי בכלל.

הסקירה שלהלן תצביע על ההתפתחויות המרכזיות שהתרחשו בשנה החולפת ואשר עומדות ברקע לאתגרים האסטרטגיים העיקריים שבפני ישראל:
•הסכם הגרעין שהושג עם איראן, שהוגדר על ידי ראש ממשלת ישראל נתניהו כ"טעות בקנה מידה היסטורי".
•הסכנה להידרדרות ביטחונית – בחזית הצפונית )חיזבאללה, דאע"ש וגורמי אסלאם קיצוני בסוריה(, ובחזית הדרומית )חמאס וגורמי הטרור בסיני(.
•סכנת הימשכותה של "אינתיפאדת הבודדים".
•המתיחות המתמשכת ביחסים עם ארה"ב והסיכוי לפתוח "דף חדש" במערכת היחסים לאחר הבחירות בארה"ב.
•השחיקה בעניינה של ארה"ב למלא תפקיד מרכזי, להוביל, ולהיות נוכחת במזה"ת.
•הדחיפה לשינוי מודל פתרון הסכסוך הישראלי- פלסטיני, ממשא ומתן ישיר בהובלה אמריקנית לפתרון כמו-כפוי בחסות האו"ם ובהובלה רב- לאומית.
•הכירסום במעמדה הבינ"ל של ישראל והמאמץ לפגוע בה באמצעות מהלכי חרם ודה-לגיטימציה.
•האיום על חוסנו של משולש היחסים: ירושלים- וושינגטון-יהדות ארה"ב.

לצד אתגרים הטומנים בחובם סכנה, ניצבות בפני ישראל הזדמנויות לא מבוטלות להעמיק את יחסיה עם העולם הסוני המתון, המגלה עתה יתר פתיחות כלפי ישראל נוכח האיום האיראני וגורמי הטרור הקיצונים.
למול אתגרים אלה בולט הצורך לשקם את היחסים עם ארה"ב – בעלת הברית המשמעותית, ולמעשה היחידה, של ישראל. יחסים אלה ידעו צרימות בתקופת כהונתו של הנשיא אובמה. מלאכת התיקון אינה פשוטה משום שהסוגיות המרכזיות שבמוקד – הסכם הגרעין עם איראן והסכסוך הישראלי-פלסטיני על נגזרותיו והשלכותיו – עלולות להצית מחלוקות בין עמדותיה של ירושלים לאלה של וושינגטון. התגברות המתחים בין המדינות עלולה להעיק על יהדות ארה"ב, להציבה בין הפטיש והסדן, ולכרסם בחוסנו של "משולש היחסים": ירושלים-וושינגטון ויהדות ארה"ב, המהווה אבן יסוד בעוצמת ישראל והעם היהודי.

הקודםהבא