תש"פ | 2020
על הקהילות היהודיות מוטלות ארבע משימות עיקריות בעת קביעת סדר העדיפות התקציבי שלהן בזמן משבר הקורונה, וכל עוד הוא נמשך.
משבר הקורונה, פותח הזדמנות לעידוד עלייה לישראל. בנוסף לכוח משיכה כלכלי, ישראל מאפשרת קיום של חיים יהודיים גם בתנאים שבהם התכנסות במוסדות המסורתיים של יהודים אינה אפשרית, ומספקת ליהודים מרחב מוגן יחסית מהתנכלויות של גורמים רדיקליים שמנצלים את אווירת המשבר להסתה. במקביל, לישראל נוצרה הזדמנות לפעול גם לחזרתם של ישראלים המתגוררים בחו״ל. יש לפעול בכדי להבטיח לישראלים אלה מסלולי חזרה והסתגלות מחודשת, כלכלית וחברתית.
בעיצומה של מערכת בחירות לנשיאות ארה״ב, על ישראל להיזהר ממראית עין של תמיכה במועמד זה או אחר. עליה לשמור על יחסיה הטובים עם ממשל הנשיא דונלד טראמפ, ובמקביל להיערך לאפשרות של שינויים הצפויים במדיניות האמריקאית במקרה של ניצחון דמוקרטי בבחירות. לנוכח החרפת הקיטוב הפוליטי בארה״ב, המעיב על האהדה הדו-מפלגתית לישראל, יש חשיבות גדולה לכך שישראל תקרין נכונות לדיאלוג פתוח עם הממשל הבא, גם במקרה שיהיה זה ממשל שיש לישראל חשש מפני גישתו לנושאים שעל סדר היום (בדגש על איראן והזירה הפלסטינית).
המתיחות בין ארה״ב לבין סין צפויה להימשך זמן רב, ואפשר שאף תחריף בעקבות משבר הקורונה. לישראל אינטרס חיוני בהרחבת מרחב התמרון שלה ביחסים עם שתי המעצמות, באופן שיאפשר לה לפתח את יחסיה הכלכליים עם המעצמה הסינית, אך זאת, תוך הקפדה יתרה שלא לכרסם ביסודות הברית האסטרטגית החיונית עם ארה״ב. לשם כך מומלץ לממשלת ישראל לייסד במועצה לביטחון לאומי מוקד מתוגבר בנושא סין, שיטפח מומחיות בתחום, ינסח אסטרטגיה ארוכת טווח, ויתכלל את המדיניות של יחסי ישראל-סין. בהקשר זה מומלץ לחזק משמעותית את הפיקוח על השקעות זרות בישראל, וכן לכונן דיאלוג אסטרטגי עם ממשלת סין שידון הן בשת״פ כלכלי והן במחלוקות גיאופוליטיות.