תש"פ | 2020
מחלוקת:וודי אלן
השנה ראה אור ספרו האוטוביוגרפי של וודי אלן, ״אפרופו כלום״ (Apropos of Nothing). הוצאת הספר היא אירוע חשוב, הן על רקע מעמדו של אלן כתסריטאי, במאי וקומיקאי רב כישרונות, והן בשל המחלוקת שעוררה. אלן בן ה- 85 תרם רבות לקולנוע האמריקאי והעולמי, כמו גם ליצירה היהודית האמריקאית, והספר מתאר אבני דרך בקריירה המפוארת שלו. במקביל, חלק ניכר ממנו הוא כתב הגנה, שבו מבקש אלן להוכיח את חפותו כנגד האשמתו בתקיפה מינית של בתו, דילן, בשנת 1992. בשל פרשה זו, ובעקבות מחאה חריפה של עובדים, נסוגה ההוצאה לאור האשט ברגע האחרון מהכוונה להוציא את הספר. הוא ראה אור בהוצאה אחרת, ארקייד. בספר מבקש אלן להוכיח את חפותו, אבל במאבק הציבורי והמקצועי הרוח נוטה נגדו. אלן אינו יכול להפיץ עוד את סרטיו בארה״ב ובאוניברסיטאות רבות בוטלו קורסים על יצירתו. במובן זה, הספר והמחאה בניסיון למנוע את פרסומו, ממחישים את עוצמתה של מהפכת Me Too בארה״ב.
געגוע:הנודדים
השנה עלתה על במת תיאטרון "גשר" בישראל ההצגה "הנודדים", מאת המחזאית היהודית האמריקאית, אנה זינגלר. ההצגה מספרת שני סיפורים מקבילים, על קורותיהם של שני זוגות מניו יורק. הזוג הראשון, אייב וסופי, סופרים יהודים אמריקאים, חילונים. הזוג השני, שמולי ואסתר, חרדים מקהילת סאטמר שבניו יורק, אשר נישאים בשידוך. במהרה מתבררים הקשרים העמוקים בין שני הזוגות, שהופכים במידה לתמונת ראי אלה של אלה.
דרך הסיפורים האישים של הגיבורים, מבקש המחזה לפענח את מהות המושג געגוע. הוא מאמץ תפיסה שלפיה היהדות היא סוג של געגוע, במובן של חסך עמוק ובלתי ניתן לריפוי. הדים לתפיסה זו רווחים ביצירות של סופרים יהודים אמריקאים מדורות קודמים כמו דלמור שוורץ, סול בלו ופיליפ רות כמו גם באלה של סופרים עכשוויים, כמו ג׳ונתן ספרן פויר וניקול קראוס. תפיסת היהדות כגעגוע קשורה לחיים בגולה ולכמיהה העמוקה לירושלים. היהדות ישראלית, שעוצבה במרחב הישראלי, אינה כרוכה עוד בגעגוע למקום רחוק. לכן, המחזה מאפשר לצופה הישראלי לפגוש עמדה יהודית תרבותית אחרת.
יזכור:קירק דאגלס
השחקן היהודי האמריקאי קירק דאגלס מת בחודש פברואר השנה בביתו בבוורלי הילס והוא בן מאה ושלוש (1916-2020). דאגלס היה מהשחקנים המוכרים והמצליחים בהוליווד, ושיחק בעשרות סרטים בקרירה מרשימה שהחלה בשנות הארבעים. כשחקן היה מועמד שלוש פעמים לאוסקר וזכה בפרס בשנת 1996 ובפרס גלובוס הזהב למפעל חיים בשנת 1968. הוא שיחק בסרטים קלאסיים כמו ״ספרטקוס״ (1960) והתאווה לחיים״ (1956) וכן בסרטים שעסקו בישראל, כמו הלהטוטן (1953) והטל צל ענק (1966), שבו גילם את דמותו של דוד מרכוס, האלוף הראשון בצה״ל וקולונל בצבא ארה״ב, שבא לישראל לסייע במלחמת העצמאות ונהרג בשוגג בידי חייל זוטר. דאגלס נחשב לאוהד נלהב של מדינת ישראל ונהג לתרום בקביעות למוסדות ומפעלים שונים בארץ. בטקס גלובוס הזהב בשנה שעברה, שבו זכה בנו, מייקל דאגלס, בפרס השחקן הטוב ביותר (על משחקו ב״שיטת קומינסקי״), הקדיש הבן את הפרס לאביו והכריז ביידיש, "ALTE KOKERS RULE", ״גברים זקנים שולטים״.