דוחות

הערכה שנתית 2021

ממשלת ישראל החדשה והעם היהודי

ראש פרויקט: שמואל רוזנר

משתתפים:
אבי גיל, בארי גלטמן, ענבל הקמן, מיכאל הרצוג, שלום סולומון ואלד, דב מימון, נח סלפקוב, סטיבן פופר, גיתית לוי-פז, שלמה פישר, דן פפרמן, שוקי פרידמן, עוזי רבהון, ג'ון רסקיי, ידידיה שטרן, אדר שיבר

הערכה שנתית 2021

ישראל עלולה למצוא את עצמה ניזוקה גם ממהלכים של ביידן שמבטאים התנתקות ממדיניות החוץ של טראמפ (בדגש על סוגיות איראן והפלסטינים והיחס למוסדות ולסדר הבינלאומיים), וגם ממהלכים של ביידן שמבטאים המשכיות לתפיסת מדיניות החוץ של טראמפ (הכפפת מדיניות החוץ לאתגרי הפנים הזוכים לקדימות, רתיעה ממעורבות צבאית, צמצום הנוכחות במזה"ת והעימות מול סין).

מאפייני הסדר העולמי בתקופת טראמפ סיפקו סביבה אזורית ובינלאומית שאפשרה לממשלת ישראל להתנהל ביתר נוחות. בסדר עולמי שבו גברה הלגיטימציה לשימוש בכוח ונדחק השיח על ערכי דמוקרטיה וזכויות האדם, ישראל נתקלה בפחות מגבלות כאשר הפעילה כוח בעזה, בלבנון, בסוריה ובזירות אחרות, בפחות ביקורות על מדיניות ההתנחלויות ביהודה ושומרון, בפחות לחץ מאימת בית הדין הבינלאומי בהאג ובאפקטיביות פחותה של החלטות פוגעניות באו״ם, שמעמדו נחלש.

עידן ביידן, שבו מודגש המרכיב של זכויות אדם, עלול להביא לכמה תוצאות שאינן נוחות לישראל: היא עלולה להידרש לעמוד לצד ארה״ב באופן שיקשה על יחסיה עם מעצמות אחרות; דרישה דומה עלולה לעלות גם ביחס למדינות אחרות שמפגינות ידידות כלפי ישראל, אך שליטיהן מתרחקים מנורמות דמוקרטיות (כמו הונגריה). בנוסף, ככול שהנשיא ביידן יבקש לחזק את מעמדם של המוסדות הבינלאומיים ויימנע מתמיכה ללא תנאי בישראל – כולל בהטלת וטו אוטומטי במועצת הביטחון של האו״ם – כך ישראל עלולה למצוא עצמה נתונה ללחצים ולהחלטות שליליות מבחינתה (הודעת ארגון ה-Human Rights Watch באפריל השנה כי ישראל מבצעת "פשעים נגד האנושות, אפרטהייד ורדיפה" עלולה לתת תנופה להחלטות שכאלה).

שחיקת מקומם של הערכים הליברליים בסדר העולמי, שאפיינה את תקופתו של טראמפ, סייעה גם לדחיקת הנושא הפלסטיני מסדר היום הבינלאומי והאזורי, ובכך הקלה על תהליך הנורמליזציה עם מדינות האזור (האמירויות, בחריין, סודן ומרוקו). חזרת הנושא הפלסטיני לסדר היום תצמצם את מרחב הגמישות של השליטים הערביים ביחסיהם הפומביים עם ישראל.

גם בתחומים שבהם ביידן נראה כממשיך בתוואי שסימן קודמו טראמפ, אפשר לזהות מגמה שלילית מבחינת ישראל: ההתמקדות בנושאי פנים, במקביל לשאיפה להימנע מנוכחות ומעורבות צבאית במזה"ת, יוצרת וואקום השואב את רוסיה וסין ליתר מעורבות באזור, ועלולה להוביל לשחיקה הדרגתית בכוח ההרתעה של ישראל ובעוצמה המיוחסת לה. ביטוי למציאות מדאיגה זו היה בדבריו של הגנרל קנת' מקנזי מפקד פיקוד מרכז של הצבא האמריקני (7 יוני 2021), שהזהיר מחתרנותה של איראן, וציין כי רוסיה וסין מעמיקות את מעורבותן באזור לנוכח תחושתן שארה"ב מצמצמת את נוכחותה באזור.

הקודםהבא