חרדים

דו"ח צמיחת הקהילות החרדיות בתפוצות

דו"ח צמיחת הקהילות החרדיות בתפוצות

הפרויקט החל בסדרה של דיונים מקדימים ומפגשים אינדיבידואליים עם ההנהגה הקהילתית הכלל-ארצית של החרדים באמריקה, שברובה מזוהה עם "אגודת ישראל" האמריקאית. הדיונים והפגישות קוימו בירושלים ובניו יורק, והמנהיגים הביעו במהלכם עניין ותמיכה מקדימה בפרויקט. בהמשך קיים המכון למדיניות עם יהודי סמינרים עם מנהיגים חרדים ולא חרדיים מקומיים בשבע קהילות צפון אמריקאיות: טורונטו, קליבלנד, בולטימור, דטרויט, ניו יורק, שיקגו ולוס אנג'לס. פדרציות יהודיות מקומיות מילאו תפקיד משמעותי בארגון המפגשים. בחלק מן הקהילות – טורונטו, קליבלנד, בולטימור, דטרויט ושיקגו – הפדרציות לבדן היה אחראיות לגיוס משתתפים ולארגון הסמינרים; באחרות, כמו ניו יורק, גם מנהיגים שאינם משתייכים לפדרציות מילאו תפקיד.

מבנה המפגשים נקבע ע"י עמיתים בכירים של המכון – שלמה פישר, ג'ון ראסקיי, וסטיבן פופר (בלוס אנג'לס) שגם הנחו אותם. במהלך המפגשים, שנמשכו כשעתיים, המשתתפים מילאו שאלון קצר שבו הם נתבקשו להעריך את היחסים בין החרדים לבין הקהילה היהודית הרחבה יותר ואת נכונותם לנקוט צעדים קונקרטיים ולהסכים לפשרות שמטרתן להגביר את שיתוף הפעולה. בכל מפגש היו בין 10 ל-20 משתתפים; המספר הכולל של המשתתפים היה 110. בחלק מן המפגשים, מספר המשתתפים החרדים היה גדול משמעותית ממספר הלא חרדים, ובמפגשים אחרים החלוקה בין הקבוצות היתה יותר מאוזנת. ראוי לציון כי בחלק מן המפגשים נכחו המנהיגים הבכירים ביותר של הפדרציה.

המשתתפים החרדים היו ישיבתיים ברובם, למעט בניו יורק שבה היתה גם השתתפות חסידית מסוימת. כללית, המשתתפים הישיבתיים היו ברובם אנשי עסקים המעורבים בפעילויות שונות של הפדרציה – רבים מהם היו בעלי השכלה אקדמית (במיוחד בקליבלנד ובבולטימור).

הקודםהבא