יחסי ישראל-תפוצות

המלחמה היא הזדמנות למפנה ביחסי ישראל עם יהודי ארה"ב

אחד המשברים המלווים את מדינת ישראל בשנים האחרונות הוא התהום שהלכה ונפערה בינה לבין הקהילה היהודית הגדולה בעולם בארה"ב.

למשבר הזה שורה של סיבות שרק חלקן קשורות לישראל. ההשלכות שלו הן בעלות פוטנציאל נזק לאחדותו של העם היהודי כמו גם לתמיכה של ארה"ב בישראל. סקר ה-JPPI-קול העם היהודי שנערך בימים האחרונים מראה שלמרות המשבר החריף, התמיכה בישראל בשעתה הקשה בקרב יהודי ארה"ב בני כל הזרמים עצומה והם מזדהים רגשית עם ישראל. חובתה של ישראל לנצור את התמיכה הזו ואת יהודי ארה"ב אל לבה גם אחרי המלחמה ולהעלות את היחסים בין הקהילות למסלול של התחדשות וחיזוק הקשר.

לאורך השנים האחרונות ישראל והקהילה היהודית בארה"ב התרחקו. הסיבות לכך רבות. חלק מהן קשורות לשחיקה המתמשכת בזהות היהודית בקרב חלקים לא מבוטלים בקהילה היהודית, בקרב צעירים ובכלל. אבל גם אופיה של החברה הישראלית ומדיניותה של ישראל השפיעו על היחסים הללו. רוב היהודים בארה"ב, כ-75%, שייכים לאגף השמאלני-פרוגרסיבי של הפוליטיקה האמריקאית. בשנים האחרונות, בעיקר הצעירים שבהם הולכים ומקצינים. בשנים הללו, ישראל הפכה ימנית ומסורתית יותר. על כן לא מפתיע ששני הנושאים העומדים בלב המחלוקת בין ישראל לרוב היהודים בארה"ב הם השליטה הישראלית ביהודה ושומרון שרוב היהודים שם מתנגד לה; ויחסי דת ומדינה בישראל, ובפרט אי ההכרה בישראל בזרמים הלא אורתודוכסיים. לנוכח אלו לא מפתיע שסקרים שנערכו בקרב יהודי ארה"ב לאורך השנים האחרונות הראו שחיקה מתמשכת בהזדהות שלהם ובתמיכה שלהם במדינת ישראל.

אל מול המציאות הזו, התמיכה הגורפת של יהודי ארה"ב מאז פרוץ המלחמה מרגשת ומחממת את הלב. כבר בצאת אותה שבת שחורה קיבלתי הודעות רבות מחברים מודאגים בארה"ב. החדשות מישראל והמראות הקשים של הטבח הנאצי שביצע חמא"ס בדרומה של ישראל, הניעו יהודים רבים להתגייס ולסייע. קשה לאמוד את ההיקף המדויק של תרומות שכבר נאספו למען מטרות בישראל אבל אפשר להעריך שכבר מדובר במעל 100 מיליון דולר, וייתכן שאף הרבה יותר מזה. לצד זאת גל של הפגנות תמיכה, תפילות ומפגנים למען ישראל שטף בימים האלו את הקהילות היהודיות בארה"ב.

התמיכה הזו של יהודי ארה"ב בישראל באה לידי ביטוי גם בסקר ה-JPPI-קול העם יהודי שנערך לפני שלושה ימים. הסקר הראה ש-80% מהיהודים תומכים באופן אקטיבי בישראל ובכלל זה גם יהודים "לא משוייכים" לשום זרם, בקרבם התמיכה בישראל לרוב נמוכה הרבה יותר. רובם הגדול של היהודים גם עוקבים מקרוב אחרי הנעשה בישראל. יתרה מזו המלחמה בישראל משפיעה גם על רגשותיהם של היהודים בארה"ב ולמעלה מ-60% מהם חשים כעס וחרדה לנוכח מראות המלחמה. בניגוד לממצאים בסקרים רבים אחרים, בימים האלו היהודים סבורים סבורים שישראל פועלת באופן מוסרי יותר ממדינות אחרות. אגב, לתחושתם, המלחמה משפיעה עליהם גם ברמה האישית. כ-80% מהיהודים שחשים קשר כלשהו לישראל, מרגישים ירידה מסוימת בביטחון האישי שלהם.

יחסי ישראל והקהילה היהודית בארה"ב הם נכס אסטרטגי עבור ישראל. תמיכתה של ארה"ב בישראל לאורך השנים ותמיכתה המופלאה בימים הללו, מונעת גם מאינטרסים, אבל מתבססת במידה רבה גם על כוחם הפוליטי והכלכלי של יהודי ארה"ב. בימי המבחן הללו, ברור לכל ישראלי שלתמיכה הזו יש ערך אסטרטגי שקשה להפריז בערכו ומשמעותו ליכולתה של ישראל להגן על עצמה. ליחסים הללו יש גם ערך סגולי משל עצמו. הערך היהודי של אחדות בעם היהודי.

ישראל תנצח במלחמה. בבוא היום שאחריה הישראלים יהיו חייבים לנצור את המשמעות הרבה שיש לתמיכה הזו של יהודי ארה"ב בישראל ובמלחמתה. לזכור, לחבק בחזרה, ולחשוב יחד עם האחים מעבר לאוקיינוס, כיצד הופכים את המלחמה ואת הקרבה שהיא יוצרת, לנקודת מפנה שתבנה מחדש גשר איתן בין שתי הקהילות היהודיות הגדולות בעולם.

ד"ר שוקי פרידמן הוא סגן נשיא המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) ומרצה למשפטים במרכז האקדמי 'פרס'.

פורסם במעריב