דת ומדינה
המחקר שמגלה פרטים חדשים על גיוס חרדים לצבא
מחקר חדש של המכון מספק תובנות על הגיוס לצה"ל: מרבית החרדים ששירתו בעבר בצבא הם למעשה חוזרים בתשובה והמעמד הכלכלי משפיע על שיעור המתגייסים.
נושאים חדשים בתחום
מאמרי דעה
מאמרי דעה
עוד צעד בדרך למדינת הלכה
המשפט העברי הוא נכס צאן ברזל של המדינה היהודית. אבל כדי שנמשיך לחיות גם במדינה שנותנת מקום גם לזכות לשוויון ולזכויות אחרות, ראוי לא לפגוע עוד יותר באיזון בין היסודות הללו.
מאמרי דעה
מאמרי דעה
זו הסיבה שהקאמבק של טראמפ צריך לעודד את השמאל-מרכז הישראלי
הבחירות בארה"ב הוכיחו שדמוגרפיה אינה גזירת גורל. אם היספנים ושחורים יכולים לשנות את דעתם ואת הצבעתם – גם חרדים, מזרחים, דתיים ומסורתיים יכולים
מאמרי דעה
מאמרי דעה
חוק ההשתמטות: אפשר לעצור את האסון
חודש אוקטובר מסתמן כאחד החודשים הקשים בשנת הלחימה האחרונה. אסון רודף אסון ועוד בשורות איוב מגיעות מעזה ולבנון. כשטובי הבנים שלנו נלחמים ונופלים, תלמידי הישיבות מבלים בחופשת "בין-הזמנים". גם כשיחזרו לישיבות, הם ימשיכו למות לכל היותר באוהלה של תורה.
כתבות
כתבות
בעוד 40 שנה שליש מהישראלים יהיו חרדים, ואנחנו לא ערוכים לאתגרים
למרות מאמצים כבירים לגייס חרדים לצבא ולשלבם בשוק העבודה הנתונים עדיין עגומים. ד"ר חיים זיכרמן מסביר על הסיטואציה שרעה גם לחרדים וגם למדינה.
מאמרי דעה
מאמרי דעה
ישראל מסוגלת ליירט מאות טילים, אך לא מסוגלת לשלוח אוטובוסים לחיילים בחג
כמעט שנה אחרי אסון ה-7 באוקטובר שאירע בחג, ושוב אי אפשר להבין איך יכול להיות שמדינה שמגייסת חיילים בזמן מלחמה, במצב חירום של איום על ארצנו, לא דואגת להם לתחבורה. הכל מתחיל ונגמר בלקיחת אחריות והסקת מסקנות.
מאמרי דעה
מאמרי דעה
לבטל את הרבנות הראשית
פעם אפשר היה לחשוב שהרבנות מיותרת אבל לא מזיקה. השנים האחרונות, יחד עם הליך הבחירות הפוליטי עד עליבות, מעידים שהיא אבן נגף שמוציאה שם רע לתורה וליהדות בישראל.
הודעות לעיתונות
הודעות לעיתונות
רוב הציבור היהודי: אין לאסור תפילות במרחב הציבורי בשל הפרדה מגדרית
בניגוד להחלטתה של עיריית תל אביב לאסור תפילות בהפרדה מגדרית במרחב הציבורי 61% מהציבור היהודי דווקא סבור שיש לאפשר זאת, לפחות במידה מסוימת.
צוות החוקרים

פרופ' מיכל בר-אשר סיגל
ביוגרפיה
מיכל בר-אשר סיגל היא חוקרת תלמוד בבלי. מחקריה מתמקדים ביחסים שבין יהדות לנצרות בעולם העתיק ובהשוואה בין מקורות נצריים מוקדמים ומקורות רבניים. היא חברת סגל במחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטת בן-גוריון בנגב והיתה חברה באקדמיה הישראלית הצעירה למדעים. היא הייתה פרופסור אורח במחלקה לדתות באוניברסיטת ייל ובבית הספר למשפטים בהרווארד. ספרה הראשון הוא "Early Christian Monastic Literature and the Babylonian Talmud" (2013; זוכה בפרס Manfred Lautenschlaeger Award לשנת 2014). ספרה השני הוא "Jewish-Christian Dialogues on Scripture in Late Antiquity: Heretic Narratives of the Babylonian Talmud" (2019; פיינליסט, National Jewish Book Award, 2019).
תחומי עיסוק ומחקרים
סגור

ד"ר חיים זיכרמן
ביוגרפיה
ד"ר חיים זיכרמן הינו מרצה בכיר למשפטים בקריה האקדמית אונו, מומחה למשפט חוקתי ולדיני קניין, ועוסק אף במחקר החברה החרדית. ספרו "שחור, כחול-לבן" (הוצאת ידיעות ספרים, 2014) הינו מורה נבוכים רחב יריעה בכל הנוגע להבנת החברה החרדית בישראל. עד לשנה האחרונה ניהל זיכרמן את הקמפוסים החרדיים של הקריה האקדמית אונו, בהם לומדים אלפי סטודנטים וסטודנטיות. בשנים האחרונות ריכז זיכרמן את פיתוח וניהול קורס "זהות ישראלית – חיים מתוך מחלוקת" שמיועד לכלל הסטודנטים הלומדים לתואר ראשון בישראל.
תחומי עיסוק ומחקרים
כתבות ומאמרים מאת ד"ר חיים זיכרמן
סגור

ד"ר שוקי פרידמן
מנכ"ל
ביוגרפיה
ד"ר שוקי פרידמן הוא מנכ"ל המכון למדיניות העם היהודי וחבר סגל בפקולטה למשפטים במרכז האקדמי פרס. שימש מזכיר ועדת לוקר לבחינת תקציב הביטחון, יו“ר ועדת הסנקציות נגד איראן בישראל וראש תחום משפט בינלאומי במשרד ראש הממשלה.
תחומי מומחיות:
יחסי דת ומדינה, תהליכי הדתה, יחסי חילונים־דתיים־חרדים, תעסוקת חרדים, תקציב הביטחון, המשפט המוסלמי, המשפט הבינלאומי, BDS.
תחומי עיסוק ומחקרים
כתבות ומאמרים מאת ד"ר שוקי פרידמן
סגור

פרופ' ידידיה שטרן
נשיא
ביוגרפיה
פרופ' שטרן הוא נשיא המכון למדיניות העם היהודי ופרופ' מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. בוגר ישיבת ההסדר 'כרם ביבנה' (1973-1978); בעל תואר במשפטים (בהצטיינות יתירה) מאוניברסיטת בר-אילן (1982) ותואר שלישי מאוניברסיטת Harvard בתחום המשפט העסקי (1986).
שטרן כיהן כדיקן הפקולטה למשפטים בבר-אילן (1994-1998) וכעמית בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה (1989-2000) ובמשך עשור היה סגן נשיא למחקר במכון זה.
תחומי התמחותו הם משפט מסחרי (תאגידים, רכישת ומימון חברות, משטר ומבנה) ומשפט ציבורי (חוקה, דת ומדינה, זכויות אדם, משפט והלכה). מרצה ומתארח באוניברסיטאות בחו"ל (ובהן Harvard, Columbia, Brandeis, Princeton) וכיהן כ-Distinguished University Professor באוניברסיטה הגדולה באוסטרליה – Monash (2009-2011).
שטרן שימש כיועץ לוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת בנושא חוקה; השתתף בוועדות ובגופים ציבוריים ובהם וועדת החקירה הממלכתית לבדיקת טיפול המדינה במפונים מגוש קטיף (2009); יו"ר וועדת המקצוע ללימוד האזרחות במדינת ישראל (2009 -2011); חבר-מייסד של 'פורום תקנה' למניעת הטרדות מיניות בציבור הדתי; הוועדה הממשלתית לקידום השוויון בנטל (2012); הוועדה להסדרת המשילות בהשכלה הגבוהה (2014). שירת כדירקטור בחברות שונות, ובהן, כיום, בנק לאומי.
שטרן זכה בפרס צלטנר לחוקר בכיר בגין מחקר משפטי מצטיין (2009) ובפרס גורני לפעילות יוצאת דופן בתחום המשפט הציבורי (2012).
פרופ' שטרן כתב וערך מעל עשרים ספרים; חיבר מעל חמישים מאמרים מחקריים בחמש שפות; עורך משותף (עם פרופ' שגיא) של כתב העת "תרבות דמוקרטית" (19 כרכים עד כה); מפרסם בקביעות מסות ומאמרים בעיתונות הישראלית והבינלאומית ומתראיין לכלי תקשורת בארץ ובעולם בנושאים של משפט וחברה, דת ומדינה, יהדות ודמוקרטיה, זהות יהודית ותרבות ישראלית.
יליד אנגליה (1955), נשוי לד"ר קרן פרידמן-שטרן, אב לשמונה ילדים.
תחומי עיסוק ומחקרים
כתבות ומאמרים מאת פרופ' ידידיה שטרן
סגור

ד"ר שלמה פישר
עמית בכיר
ביוגרפיה
שלמה פישר הוא עמית בכיר במכון למדיניות העם היהודי. הוא מלמד סוציולוגיה וחינוך באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת תל אביב. מוקדי המחקר שלו הם קבוצות דתיות בישראל, מעמד ופוליטיקה בישראל וזהות יהודית בתפוצות. הוא ערך (יחד עם אדם סליגמן) את הספר "ע[ו]ל הסובלנות: מסורות דתיות ואתגר הפלורליזם", ופרסם מאמרים רבים על הציונות הדתית ועל תנועת ש"ס. בימים אלו הוא עורך (יחד עם ניסים ליאון) ספר בנושא דת ומעמד בישראל.
פישר הוא בוגר בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית, והוא פועל בתחום החינוך מזה למעלה מ-30 שנה. בעשרים השנים האחרונות הוא התמקד בממשק בין דמוקרטיה, דת וסובלנות.
הוא נמנה על מייסדי יסודות – המרכז לליבון ענייני תורה ומדינה, המקדם חינוך יהודי-דמוקרטי בחינוך הממלכתי-דתי ובמגזרים אחרים.
תחומי עיסוק ומחקרים
כתבות ומאמרים מאת ד"ר שלמה פישר
סגור

שמואל רוזנר
עמית בכיר
ביוגרפיה
שמואל רוזנר הוא חוקר, עורך ובעל טור. הוא העורך של פרויקט המדד, לפוליטיקה, חברה זהות ותרבות בישראל ומשמש פרשן טלוויזיה בכאן חדשות.
בנוסף, הוא בעל טור במעריב, העורך הפוליטי של הלוס אנג׳לס ג׳ואיש ג׳ורנל, וראש מיזם הספרים והרעיונות הקיפוד והשועל.
רוזנר היה העורך הראשי של ספרי העיון בכנרת-זמורה-דביר מ-2009 עד 2021. היה בעל טור בעיתון ניו יורק טיימס מ-2012 עד 2021. היה כתב בארה"ב, ראש מערכת החדשות וראש מערכת הכתבות בעיתון הארץ (1996 עד 2008). מאמריו התפרסמו בבימות רבות, בישראל ובעולם, ובהן ניו רפבליק, קומנטרי, סלייט, פוריין פוליסי ואחרים. הוא מרצה מבוקש על פוליטיקה, בטחון ומדיניות ישראלית; מצב העם היהודי; היסטוריה, פוליטיקה ומדיניות אמריקאית.
ספרו האחרון: #יהדותישראלית, דיוקן של מהפכה תרבותית (עם פרופ׳ קמיל פוקס, דביר 2018).
תחומי עיסוק ומחקרים
כתבות ומאמרים מאת שמואל רוזנר
סגור