רוב גדול של הבוחרים היהודים בישראל נמצא ב"מרכז". כמה גדול? תלוי איך תרצו לצייר את המפה הפוליטית שלכם. אם המפה כוללת רק שלושה מחנות: ימין, מרכז ושמאל – כמו המפה של סוקרי מכון "פיו" (PEW) לפני כמה שנים – תמצאו במרכז כמעט שני שלישים מהבוחרים היהודים. אם המפה כוללת חמישה מחנות: ימין, מרכז־ימין, מרכז, מרכז־שמאל, שמאל – כמו במפה ששרטטנו במסגרת המחקר #יהדותישראלית (ראו מסגרת) – תמצאו ב"מרכז" רק כרבע מהבוחרים היהודים. אבל בחיבור של שלושת ה"מרכזים", כלומר, גם "מרכז" וגם "מרכז־ימין" ו"מרכז־שמאל", שוב תגיעו לאותה תוצאה. קרוב לשני שלישים מהבוחרים היהודים.
לא במקרה זה המחנה שעליו מתחרות רוב המפלגות הגדולות, וגם כמה פחות גדולות, כל אחת בדרכה: הליכוד, האיחוד (חוסן לישראל־תל"ם ויש עתיד), העבודה, כולנו – כל אלה פונות למרכז על פלגיו, משום שללא מרכז אין שלטון. רוב גדול של היהודים שמגדירים את עצמם "חילונים לחלוטין" (71%) נמצאים במרכז. כך גם רוב גדול עוד יותר של ה"חילונים קצת מסורתיים" (75%). בעצם, רק מי שמגדירים את עצמם "דתיים", "דתיים תורניים" ו"חרדים" לא במרכז. רק בקבוצות האלה הרוב בימין.
אבל איפה בדיוק המרכז? הוא רחב ומגוון. בעניינים מסוימים הוא מתנהג כמו קבוצה אחת. בני גנץ ויאיר לפיד כנראה בונים על זה, כאשר הם מנסים להקים אוהל גדול של אנשי מרכז מכמה סוגים. מחנה שמשתרע מהאוזר ועד ניסנקורן. אולי הם בונים על זה ששיעור מניפי דגל ישראל ביום העצמאות דומה בכל קבוצות המרכז (הוא דומה). אלא שבהרבה עניינים אחרים קשה למצוא אחידות במרכז. ולמה אין אחידות? לפעמים זה בגלל המסורת. במרכז־ימין, רוב גדול מאמין באלוהים ללא ספק (ראו גרף). במרכז־שמאל, רק חמישית מחזיקים בעמדה נחרצת כל כך ביחס לאלוהים. ויש לזה כמובן גם השלכות מעשיות. רוב נחרץ מבוחרי המרכז־ימין, שהם פשוט יותר מסורתיים, מעדיפים קבורה דתית (72%), אבל מחצית מבוחרי המרכז־שמאל מעדיפים קבורה חילונית (48%).
גם פערים פוליטיים מובהקים ניכרים במרכז. פערים שעשויים להקשות על שרידותו של חיבור כלל המרכז תחת קורת גג אחת. לדוגמה, העמדות הנוגעות לארץ ישראל השלמה. רוב בוחרי המרכז־ימין מסכימים לטענה שלהיות יהודי טוב פירושו לתמוך ביישוב ארץ ישראל השלמה (73%). מקרב בוחרי המרכז, שיעור ההסכמה לעמדה הזאת יורד בקרוב למחצית (38%). וכמובן, מקרב בוחרי המרכז־שמאל, רק מיעוט קטן מסכים לטענה (12%). בשאלת ארץ ישראל אין "עמדת מרכז". יש כמה עמדות מרכז.
בהתאם, כאשר בוחנים את נתוני ההצבעה (נתוני בחירות 2015) מגלים שמקרב בוחרי המרכז־ימין הקבוצה הבולטת ביותר היא של מצביעי ליכוד (23%), מקרב בוחרי המרכז הקבוצה הבולטת ביותר היא של מצביעי יש עתיד (25%), עם נוכחות בולטת גם למחנה הציוני (20%), ומקרב בוחרי המרכז־שמאל הקבוצה הדומיננטית מאוד היא של בוחרי המחנה הציוני (49%). כך שהמחלוקות בין סוגים שונים של מרכז משפיעות בהחלט לא רק על התודעה והזהות, אלא גם על הבחירה בסדר יום פוליטי. כלומר, על השאלה: האם אתם מרכז־נתניהו, מרכז־גנץ־לפיד או מרכז־גבאי?
***
הנתונים במאמר נאספו לצורך פרויקט #יהדותישראלית של המכון למדיניות העם היהודי (JPPI). בראשו עומדים שמואל רוזנר, עמית בכיר במכון, ופרופ׳ קמיל פוקס (אוניברסיטת תל אביב), האחראי לסקרים ולניתוח הסטטיסטי. עמית המכון נוח סלפקוב מסייע בניתוח הנתונים, המבוססים על סקר שהשתתפו בו 3,000 יהודים ישראלים ושנערך בשני סבבים, המייצגים את האוכלוסייה היהודית בישראל. הטעות המקרית עבור התוצאות המבוססות על 3,000 נשאלים היא כ־1.8%. הספר "#יהדותישראלית, דיוקן של מהפכה תרבותית" יצא לאור בשיתוף פעולה של המכון למדיניות העם היהודי והוצאת הספרים דביר.