המדד לחודש זה מצביע על עומק הפער בין קבוצות שונות בציבור לגבי המשך המלחמה, כאשר 64% סבורים ש"ניצחון מוחלט" אינו בר-השגה.
הניצחון המוחלט?
ראש הממשלה חוזר ומצהיר כי לא יפסיק את המלחמה עד ל"ניצחון המוחלט" על חמאס. מדד החברה הישראלית של JPPI בחן החודש מה עמדת הציבור בישראל בנוגע לאמירה זו. שליש (34%) מהישראלים חושבים כי מדובר במטרה ראויה שאפשר להשיג אותה, מעט פחות ממחצית (45%) חושבים שמדובר במטרה הצהרתית לצרכים פוליטיים, וחמישית (19%) סבורים שזוהי מטרה ראויה, אך ספק אם ניתן להשיג אותה. למעשה – מדובר ברוב שסבורים שמדובר במטרה ראוייה (53%), אך במקביל ברוב שסבורים כי המטרה אינה בת השגה (64%). בחלוקה אידאולוגית, בעוד שבקבוצת הימין נרשם רוב (75%) שחושב כי מדובר במטרה ראויה שאפשר להשיג, מרבית המשתייכים לקבוצות השמאל והמרכז סבורים כי הניצחון המוחלט הוא מטרה הצהרתית לצרכים פוליטיים.
התארכות המלחמה – עד מתי?
רוב הישראלים (55%) מעריכים שהמלחמה תימשך עוד שנה או יותר. כרבע מהציבור חושב שהמלחמה תימשך עוד כמה חודשים ו-16% אינם יודעים להשיב על שאלה זו. בהשוואה לסקר שערכנו באוקטובר האחרון, במלאות שנה למלחמה, הציבור בישראל מניח היום שהמלחמה תמשך יותר מכפי שהעריך אז. באוקטובר, 42% מהציבור האמינו שהמלחמה תימשך עד שנה (בהשוואה ל-29% היום) ו-44% מהציבור האמינו שהמלחמה תימשך יותר משנה (55% היום).
כלומר – העובדה שחלפה חצי שנה נוספת לא רק שלא קיצרה את טווח הזמן המוערך למשך המלחמה, אלא האריכה אותו. ניתוח אידאולוגי של הסקר מלמד כי ככל שזזים לכיוון שמאל על הסקלה האידיאולוגית, כך הערכת משך המלחמה הצפוי מתארכת. בימין, 31% אחוזים מניחים שהמלחמה תארך עוד ״כמה חודשים״ וסך כל מי שמעריכים שתימשך ״כמה חודשים״ ו/או ״שנה״ הוא 68%. במרכז עומד נתון משולב זה (כמה שבועות, חודשים, או שנה) על 54%. בשמאל על 43%.
הגורמים להתארכות המלחמה
רבע (25%) מהישראלים מסכימים עם הטענה שהמלחמה התארכה ״בגלל שהמשימות מסובכות ולוקח הרבה זמן למלא אותן״. שליש (30%) "קצת מסכימים" עם הסבר זה להתארכות המלחמה, ואילו 43% מהציבור לא מסכים איתו. מחצית (51%) מהישראלים מסכימים עם ההסבר שהמלחמה התארכה בגלל ש״הממשלה לא קיבלה החלטות נכונות מספיק מהר״. רבע (27%) קצת מסכימים עם הסבר זה ואילו חמישית (19%) לא מסכימים איתו.
בחלוקה אידאולוגית, מרבית המשתייכים לקבוצות "שמאל" (74%), "שמאל מרכז" (73%) ו"מרכז" (69%) מסכימים עם הטענה שהמלחמה התארכה בגלל שהממשלה לא קיבלה החלטות נכונות מספיק מהר. בקרב המשתייכים לקבוצה "ימין מרכז" 46% מסכימים עם טענה זו, שליש (34%) קצת מסכימים איתה וחמישית (18%) לא מסכימים איתה. בקרב המשתייכים לקבוצת הימין, שליש (30%) חושבים שהמלחמה התארכה בגלל שהממשלה לא קיבלה החלטות נכונות מספיק מהר, 38% קצת מסכימים עם הסבר זה ו-31% לא מסכימים איתו.
בחלוקה לפי הצבעה, ובמבט למצביעי מפלגות הקואליציה, 45% ממצביעי הציונות הדתית, כשליש (30%) ממצביעי יהדות התורה, כרבע (23%) ממצביעי ש"ס וחמישית (19%) ממצביעי הליכוד בבחירות 2022, מסכימים עם ההסבר שהמלחמה התארכה בגלל שהממשלה לא קיבלה החלטות נכונות מספיק מהר.
שניים מכל חמישה ישראלים מסכימים עם האמירה שהמלחמה התארכה בגלל ש״הלחץ הבינלאומי הפריע לישראל להשלים את המשימות״. רבע (25%) קצת מסכימים עם הסבר זה, ו-35% לא מסכימים איתו. בשאלה זו נרשם פער משמעותי בין תשובות האוכלוסייה היהודית בישראל לבין תשובות האוכלוסייה הערבית.
המערכת המשפטית
מחצית מהציבור בישראל לא מסכים עם ההסבר ש״המלחמה התארכה בגלל שהמערכת המשפטית מעכבת את צה"ל ומפריעה לו לבצע משימות״. רבע (28%) מהישראלים מסכימים עם הסבר זה ו-14% נוספים ״קצת מסכימים״ איתו. גם בשאלה זו נרשם פער בין תשובות היהודים ובין תשובות הערבים בישראל. בעוד ששליש מהיהודים מסכימים עם אמירה זו, שמינית בלבד מהערבים מסכימים איתה.
בחלוקה אידאולוגית מרבית המשתייכים לקבוצות ה"שמאל" וה"מרכז" ו-45% מהמשתייכים לקבוצה "ימין מרכז" לא מסכימים עם הסבר זה. מנגד, מרבית המשתייכים לקבוצת ה"ימין" סבורים שהמערכת המשפטית מעכבת את צה"ל ומפריעה לו לבצע משימות. בחלוקה לפי הצבעה בבחירות 2022, מרבית מצביעי הציונות הדתית (74%), הליכוד (58%), ומחצית ממצביעי יהדות התורה (50%) וש"ס (46%) חושבים שהמלחמה התארכה בגלל שהמערכת המשפטית מעכבת את צה"ל ומפריעה לו לבצע משימות.
כמעט מחצית מהישראלים (44%) חושבים שהמלחמה התארכה ״בגלל שיש לקואליציה אינטרס פוליטי להאריך את המלחמה״. מנגד, 39% מהישראלים לא מסכים עם הסבר זה, ושמינית (13%) קצת מסכימים איתו.
מחצית (52%) מהציבור בישראל לא מסכים עם ההסבר שהמלחמה התארכה בגלל ש״מפגינים וקבוצות לחץ מחלישים את הנחישות לניצחון״. רבע (28%) מסכימים עם הסבר זה, וחמישית (17%) קצת מסכימים איתו. בחלוקה אידאולוגית, מרבית המשתייכים לקבוצות השמאל והמרכז וכמחצית (46%) מהמשתייכים לקבוצת "ימין מרכז" לא מסכימים עם אמירה זו. מנגד, מרבית (63%) המשתייכים לקבוצת ה"ימין" מסכימים עם הסבר זה. מרבית מצביעי יהדות התורה (60%), הציונות הדתית (59%) והליכוד (58%) בבחירות 2022, מסכימים שהמלחמה התארכה בגלל שמפגינים וקבוצות לחץ מחלישים את הנחישות לניצחון.
44% מהציבור מסכימים עם ההסבר שהמלחמה התארכה ״בגלל שלא הוגדרו יעדים ברורים וריאליים שיאפשרו לסיים אותה״. חמישית (22%) קצת מסכימים עם הסבר זה, ואילו שליש (31%) לא מסכימים איתו. בחלוקה אידאולוגית, רוב המשתייכים לקבוצות השמאל והמרכז, כמו מצביעים של "יש עתיד" (75%), "המחנה הממלכתי" (75%), "ישראל ביתנו" (67%) והעבודה (64%), מסכימים עם הסבר זה. מנגד, מרבית המשתייכים לקבוצת ה"ימין" ו-43% מה"ימין מרכז" לא מסכימים איתו.
מרבית הציבור (54%) לא מסכים עם ההסבר שהמלחמה התארכה ״בגלל שצמרת צה"ל לא מספיק נחושה להביא לניצחון מהיר״. חמישית מהישראלים (19%) מסכימים עם הסבר זה וחמישית נוספת (22%) קצת מסכימים איתו. בחלוקה אידאולוגית נרשם רוב בכל הקבוצות, מלבד קבוצת ה"ימין", שלא מסכים עם הטענה שבגלל שצמרת צה"ל לא מספיק נחושה להביא לניצחון מהיר המלחמה התארכה. בקרב המשתייכים לקבוצת ה"ימין" שליש (38%) מסכימים עם טענה זאת, 35% נוספים קצת מסכימים איתה ורבע (24%) לא מסכימים איתה. בחלוקה לפי הצבעה, מחצית (50%) ממצביעי הציונות הדתית, 38% ממצביעי ש"ס ושליש (32%) ממצביעי הליכוד בבחירות 2022 מסכימים עם ההסבר שהמלחמה התארכה בגלל שצמרת צה"ל לא מספיק נחושה להביא לניצחון מהיר.
נשיא המכון למדיניות העם היהודי, פרופ' ידידיה שטרן מסר בתגובה: "עם כניסת המלחמה בעזה לשלב עצים, חשוב לבדוק את עמדות הציבור לגבי מטרותיה. מסתבר, שאף שרוב קטן סבור שהניצחון המוחלט הוא מטרה ראויה, שני שלישים סבורים שאין אפשרות להשיג אותה. מטריד במיוחד הממצא שכמעט מחצית הישראלים חושבים שהתארכות המלחמה קשורה לאינטרסים פוליטיים של הקואליציה. הממצאים הללו משקפים את דעת הקהל שבניו ובנותיו יוצאים לקרב. האם הממשלה מאזינה להם?"
**
איסוף הנתונים נערך באמצעות הפאנל של אתר המדד וחברת אפקאר (מגזר ערבי). הנתונים נותחו ושוקללו על פי הצבעה ודתיות כדי לייצג את עמדת אוכלוסיית הבוגרים בישראל. שמואל רוזנר ונוח סלפקוב עורכים את מדד JPPI לחברה הישראלית. יועץ סטטיסטי: פרופ׳ דויד שטיינברג.