הערכה שנתית 2024 – מצב העם היהודי בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר

הדו"ח השנתי בחן את השלכות המלחמה על החברה הישראלית ועל הקהילות היהודיות ברחבי העולם.

ראש הפרויקט: יעקב כץ. 

 

הערכה שנתית 2024 – מצב העם היהודי בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר

7 באוקטובר שינה הכול. לפני היום ההוא לא חסרו לישראל קשיים: איומים לאורך הגבולות מבחוץ וסוגיות מורכבות מבית, למשל אי־יציבות פוליטית ומחלוקות בעניין התוכנית לרפורמה במערכת המשפט. אבל פלישת מחבלי חמאס לדרום הארץ בשעה 6:29 בבוקרו של 7 באוקטובר 2023 חוללה גלי הלם שזעזעו מן היסוד את מדינת ישראל ואת העם היהודי כולו, באשר הוא.

בתחילה הייתה המשימה העיקרית פינוי הדרום מתושבים, הדיפת כוחות חמאס ואבטחת הגבול. אחר כך בא מאמץ נחוש להכניע את חמאס עד עפר ולהשיב הביתה את החטופות והחטופים. ואולם עם התלהטות הלהבות בגבול הצפוני, מול הטילים והכתב"מים של חיזבאללה, מצאה ישראל את עצמה נלחמת בכמה חזיתות. מצב זה, שבעבר לא היה אפשר להעלותו כלל על הדעת, הפך כעת למצב "נורמלי", עם תקיפות מכל עבר – למן החות'ים בתימן ועד למיליציות בעיראק, ואפילו צבא איראן בכבודו ובעצמו.

ההערכה השנתית הנוכחית שלנו בוחנת את סוגיות העבר מבעד לעדשת 7 באוקטובר. האזור השתנה מקצה לקצה, כפי שכותב אבי גיל בפרק הגאופוליטי. יהונתן גבעתי חוקר לצידו את התמורות בתרבות מתן התרומות הכספיות בקרב יהדות התפוצות, ונדיה ביידר סוקרת את השינויים ברחבי העולם ברישום של ילדים יהודים ללימודים בבתי ספר יהודיים. דב מימון צולל לתוך נחשול האנטישמיות, ושלמה פישר בוחן את צמיחת הפגנות המאהלים הפרו־פלסטיניות בקמפוסים, תופעה ששינתה את דעתם של יהודים רבים על המוסדות להשכלה גבוהה בארצות הברית. לא נפקד גם מקומו של האתגר המתמשך של גיוס חרדים לשירות צבאי, אשר מאז מתקפת 7 באוקטובר, כפי שמסביר שוקי פרידמן, נעשה קריטי יותר ויותר ובכל זאת נותר סוגיה מורכבת שאין לה פתרון פשוט.
יהא סופה של המלחמה אשר יהא, בישראל מתחזקת ההבנה שאנו נמצאים ברגע היסטורי שצופן בחובו הזדמנות להגדיר מחדש את יחסינו עם יהדות התפוצות. כל הישראלים התרגשו לנוכח התמיכה הבלתי מתפשרת של הקהילה היהודית העולמית בישראל. יהודים בכל העולם הפגינו את הזדהותם כאשר תרמו מכספם לישראל, הצטרפו למשלחות סולידריות לישראל ומילאו את רחובות ניו יורק, לונדון, סידני ופריז בתמונות החטופים והחטופות ובדגלי ישראל – הכול מתוך תמיכה במלחמתה של ישראל נגד חמאס.

אחדוּת זו בוטאה בגלוי ובראש חוצות למרות העלייה החדה באנטישמיות, שמהווה כעת איום של ממש על עתיד הקהילות היהודיות בצפון אמריקה, בבריטניה ובאירופה. בשעה שהיהודים בישראל ניצבים מול סכנה פיזית מוחשית ומיידית, התפרצות האנטישמיות בעולם מבליטה את הפגיעוּת המשותפת ליהודים באשר הם.אנחנו עדים היום לרמה חסרת תקדים של חיבור בין היהודים בישראל ובין בני עמם בתפוצות. הזינוק באנטישמיות חושף עד כמה גורלם של היהודים ברחבי העולם שזור בגורלה של ישראל, גם אם יהודי התפוצות רוצים לבדל את עצמם ככל האפשר מקווי המדיניות של הממשלה היושבת בירושלים.

המלחמה שפרצה ב־7 באוקטובר 2023 הבהירה היטב שלא משנה באיזו פינה של העולם יהודים אלה או אחרים מתגוררים, זהותם ותחושת הביטחון שלהם קשורות ללא הַפרֵד במדינת ישראל. מציאות זו מטילה על ישראל – ממשלתה והאנשים החיים בה – אחריות שאסור להתעלם ממנה.
ובנימה אישית: זוהי ההערכה השנתית הראשונה שאני אחראי לה כעורך. לכבוד הוא לי לקחת את המושכות מידידי שמואל רוזנר, שניצח על הפקת הדוח בחמש השנים האחרונות. אני מודה לשמואל, ולכל העורכים שקדמו לו, שעיצבו את ההערכה השנתית והקנו לה מעמד של מסמך בעל חשיבות בישראל ובחוגי מדיניות העם היהודי.

יעקב כץ

הקודםהבא