לקראת פתיחת עונת החתונות: באיזה גיל מעדיפים הישראלים להינשא?
חתונה. הדמיה. צילום: איתן אלחדז ברק. TPS
מדד JPPI לחברה הישראלית

לקראת פתיחת עונת החתונות: באיזה גיל מעדיפים הישראלים להינשא?

רגע לפני פתיחת עונת החתונות בל"ג בעומר סקר המכון מגלה באיזה גיל מתחתנים בישראל, מתי נכון לקנות דירה ראשונה ומתי לפרוש מהעבודה?

על פי מדד החברה הישראלית לחודש מאי כמחצית מהישראלים סבורים שהגיל האידיאלי לנישואים הוא 25 עד 29, כחמישית סבורים שמוטב להינשא בגיל צעיר יותר ורבע מהמשיבים סבורים שהכי אידיאלי להתחתן אחרי גיל 29.

 הממצאים נאספו בהשוואה לממצאים דומים במדינות רבות שהתפרסמו בחו"ל. במדינות רבות, כמו ארגנטינה, טוניסיה, דרום אפריקה ואחרות, גיל הנישואים שנחשב מיטבי דומה לזה שבישראל, בעוד שישנן מדינות, כמו בנגלדש, שבהן הגיל המועדף לנישואים מוקדם יותר (20 עד 24), ומדינות שבהן הגיל המועדף מאוחר יותר, כמו פרו (30 עד 34).

 בחינת גיל הנישואים הנחשב אידיאלי בחברה הישראלית מעלה פערים לא גדולים בין יהודים לבין ערבים, ופערים משמעותיים הרבה יותר בין דתיים לבין מי שאינם דתיים.

בקרב החרדים והדתיים יש העדפה מובהקת לגיל הצעיר, בקרב חילונים ההעדפה היא לגיל 25-29 או יותר.  המדד בדק גם באיזה גיל הציבור בישראל חושב שהכי טוב להגיע לכמה נקודות ציון משמעותיות בחיים: רבע מהישראלים (26%) סבורים שנכון לרכוש דירה ראשונה בטווח הגילאים 25-29, רבע נוסף (23%) סבורים שהגיל המתאים לעשות זאת הוא 30-34.

אחד מכל חמישה ישראלים חושב שאין גיל מועדף לקניית דירה ראשונה, ואחד מכל עשרה חושב שהגיל המתאים לקניית דירה ראשונה הוא 20-24.

בקרב הערבים בישראל שיעור גבוה יותר חושב שהזמן המתאים ביותר לרכישת דירה ראשונה הוא טווח הגילאים 20-24, אחד מכל חמישה חושב כך. בקרב היהודים בישראל, התשובה הממוצעת היא בגיל 28 ושלושה חודשים.

ובאיזה גיל הכי נכון לפרוש מהעבודה? שליש מהישראלים (35%) סבורים שהגיל הנכון לפרישה מהעבודה הוא לפני גיל 65, מחצית (53%) סבורים שהזמן הנכון לפרוש מעבודה הוא לפני גיל 70 ורבע (26%) חושבים שהגיל הכי טוב לפרישה מעבודה הוא מעל 70.

בתשובה לשאלה זו נרשמו פערים משמעותיים בין תשובות היהודים לתשובות הערבים – הגיל "הכי טוב" לפרישה בעיני הערבים נמוך משמעותית לעומת היהודים. מרבית הערבים (57%) חושבים שהגיל הטוב ביותר לפרישה הוא לפני 65, בעוד שאצל היהודים רק 29% השיבו כך. 14% מהערבים אמינים שהגיל הטוב ביותר לפרישה הוא מעל 70 (לעומת 29% מהיהודים שחושבים כך).

מהנתונים עולה כי ישנם פערים בהעדפות הפרישה גם על פי דתיות בקרב היהודים. ככול שמתקדמים על הסקלה הדתית מהכיוון הליברלי לכיוון השמרני, עולה שיעור מי שהשיבו שגיל הפרישה הכי טוב הוא מעל 70. כלומר, ביחס לחילונים ולמסורתיים שיעור גבוה יותר של דתיים וחרדים חושבים שנכון לפרוש מעבודה בשלב מאוחר יותר.

ביחס למדינות אחרות בעולם, נמצאת במקום השני מלמעלה (66.1) בדירוג הגיל הממוצע שבו אנשים סבורים שכדאי לפרוש מהעבודה. זאת, עפ"י השוואה לנתונים של סקר בינ"ל שהתפרסם בארה"ב (מכון הסקרים "פיו").

כלומר, הציבור הישראלי חושב שכדאי להפסיק לעבוד בגיל מאוחר יותר מאשר רובן המוחלט של המדינות שנבדקו בסקר. המדינה היחידה בה נרשם ממוצע גבוה יותר שהציבור חושב שנכון לפרוש בו, היא ניגריה, בה הגיל הממוצע עומד על 66.9.

**

איסוף הנתונים לסקר מדד החברה הישראלית של המכון למדיניות העם היהודי נערך באמצעות הפאנל של אתר המדד בקרב היהודים, ובקרב הערבים באמצעות חברת אפקאר. הנתונים נותחו ושוקללו על פי דפוסי הצבעה ורמת דתיות כדי לייצג את עמדת אוכלוסיית הבוגרים בישראל. שמואל רוזנר ונח סלפקוב עורכים את מדד לחברה הישראלית. יועץ סטטיסטי: פרופ׳ דויד שטיינברג.