במלאת שלוש שנים למלחמה, פרסום חדש מנסה לבחון מהן השלכותיה על הקהילות היהודיות באירופה וכיצד על ישראל להתמודד עם השינויים הגיאופוליטיים שהתרחשו בעקבותיה.
מאת: ד"ר דב מימון
מאת: ד"ר דב מימון
התפתחויות צבאיות ופוליטיות נוכחיות מצביעות על שלושה מסלולים אפשריים שלכל אחד מהם השלכות על הקהילות היהודיות ועל יחסי ישראל-אירופה:
תרחיש: ניצחון רוסי
ניצחון רוסי צפוי להאיץ את שחיקת הסדר הבינלאומי שלאחר המלחמה. נפילת אבדייבקה (Avdiivka) בפברואר 2024, שהושגה על ידי רוסיה בתוך ארבעה חודשים, עם פחות נפגעים מבמבצעים הקודמים, הדגימה יכולות רוסיות משופרות. תרחיש זה יחזק את הברית בין רוסיה, איראן וקטאר, דבר העשוי לאפשר מימון מוגבר לפעילויות אנטי-ישראליות ולתנועות אסלאמיות ברחבי אירופה.
העמדה המחוזקת של כוחות אלה תשפיע באופן משמעותי על האוטונומיה המדינית של אירופה, במיוחד לאור תפקידה הקריטי של קטאר באספקת האנרגיה לאירופה. שיתוף הפעולה הצבאי בין איראן לרוסיה צפוי להתרחב מעבר לשותפות הנוכחית, בגובה 2.5 מיליארד דולר, דבר העשוי להעניק לאיראן יכולות מתקדמות העלולות לאיים הן על האינטרסים הישראליים הן על האינטרסים היהודיים באירופה.
תרחיש: ניצחון אוקראיני
למרות השפעתו המייצבת הפוטנציאלית על הסדר האירופי הרחב, ניצחון אוקראיני עלול באופן פרדוקסלי להגביר את האתגרים לקהילות היהודיות. התחזקות הרגשות הלאומניים ברחבי אירופה, התומכים כעת בריבונות האוקראינית, עלולה להתפתח ללחץ על קהילות מיעוטים. עם זאת, בהתחשב במומחיותה המוכחת של ישראל יחזק תרחיש זה גם את מעמדה כשותפה ביטחונית מרכזית לאירופה בתחומים הקריטיים ליכולות ההגנה של אירופה.
תרחיש סכסוך מתמשך
למרות הרטוריקה של טראמפ, בהתבסס על הראיות הנוכחיות, תרחיש הסכסוך המתמשך נראה הסביר ביותר. המסלול של תוצאה זו יהיה תלוי בסופו של דבר בכושר העמידה הן של אוקראינה הן של רוסיה. יכולתה של אוקראינה להמשיך בלחימה תלויה במידה רבה בהמשך התמיכה המערבית, במורל הציבורי וביציבות הכלכלית. אף שבהחלט ישנו חוסן, המתח המתמשך של המלחמה מסכן את המשאבים המתכלים ומעמיד את הנחישות החברתית במבחן.
רוסיה, לעומת זאת, הגבירה את מאמצי המלחמה שלה בעלייה של 70% בהוצאות הביטחון (כעת, 7.5% מהתמ"ג) ובגיוס 400 אלף עובדים נוספים לתעשיית הביטחון. עם זאת, גבולות הסבלנות של תושביה אינם ברורים. סנקציות כלכליות, עלויות מלחמה גוברות וחוסר שביעות רצון ציבורית פוטנציאלי עלולים לכרסם בתמיכה במשך הזמן למרות הכנות הקרמלין לסכסוך ממושך.
תרחיש זה יאפשר לקטאר, לאיראן ולרוסיה לנצל את מחירי האנרגיה הגבוהים ואת שיתוף הפעולה הצבאי להשגת רווחים פיננסיים ואסטרטגיים.